Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Gevoelig tandvlees

Heb je last van gevoelig tandvlees? Er zijn veel mensen die last hebben van een gevoelige kies of gevoelige kiezen. Pijnlijk tandvlees ontstaat dan ook door irritatie, beschadiging of infectie van je tandvlees. Hieronder staan de meeste bekende oorzaken van gevoelige voortanden:

  • Wondjes (door poetsen, beugel, kunstgebit etc.)
  • Bacteriële tandvleesontsteking
  • Schimmelinfectie (candida / spruw)
  • Virusinfectie (herpes)
  • Aften (mondzweertjes)
  • Operatie of tandsteenverwijdering

Hoe ontstaat de pijn van een gevoelige tandhals?

Je kunt snel last hebben van gevoelige tandhalzen of tanden. In de meeste gevallen ontstaat pijn van je tandvlees doordat bacteriën in de tussenruimte van je tandvlees en tand terechtkomen. Vaak gebeurt dit omdat er langdurig tandplak in de mond achterblijft. Je kunt dan ook de pijn door voorkomen door je mond en gebit zo goed mogelijk te verzorgen en te reinigen.

Tips om gevoelige kiezen tegen te gaan

Poetsen

Uiteraard is poetsen één van de belangrijkste stappen om van je pijn af te komen. Poets daarom alle tandoppervlakken 2 of 3 keer per dag. Je kunt daarvoor het beste fluoride-houdende en antibacteriële tandpasta gebruiken. Poets daarnaast niet te hard en probeer zachte tandenborstels te gebruiken. Hierdoor verwijder je een groot deel van de tandplak die zich op de tandoppervlakken vastzet.

Spoel met mondwater

Het is daarnaast verstandig om je mond dagelijks te spoelen met een antibacterieel mondwater of mondspoelmiddelen om de bacteriën te doden. Dit is de meest effectieve methode om pijnlijk tandvlees te behandelen! Gebruik een spoelmiddel met een werkzame, antibacteriële stof zoals chloorhexidine.