Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Listerine slecht voor tanden

Is Listerine slecht voor tanden? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen en willen dan ook weten of het slecht voor je tanden is. Mondwater wordt genomen voor een ultiem verfrissend gevoel na het poetsen, maar is het slecht voor tanden? Mondwater kan net dat beetje extra bieden en het biedt ook veel voordelen, echter zitten er ook addertjes onder het gras.

We kennen allemaal mondwater wel en vooral Listerine. Zo is het een substantie wat door veel mensen na het poetsen van de tanden gebruikt worden. Mondwater geeft net even dat beetje extra hygiëne en het zorgt voor een heerlijk fris gevoel. Na het spoelen van je gebit heb je dan ook het gevoel dat je gebit goed verzorgd is.

Slecht voor je tanden, de ingrediënten

Niet in elke mondwater zitten dezelfde stoffen als de andere, maar grofweg kun je twee soorten mondwater onderscheiden, namelijk mondwater met en zonder alcohol. Lang werd er gedacht dat mondwater met alcohol niet slecht voor je tanden is, want alcohol dood bacteriën en het heeft juist een positief effect, toch? Want wat is slecht voor je tanden?

Alcohol in mondwater heeft naast het doden van bacteriën echter een vrij groot nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat de mondholte uitdroogt. Door deze uitdroging van de mondholte is er vergrote kans op plaquevorming. Tandplak kan zich vormen tot tandsteen als deze niet goed wordt verwijderd.

Deze extra vorming van tandplak komt onder andere doordat speeksel ervoor zorgt dat tandplak minder goed ontwikkelt. Als je dus gaat spoelen met een mondwater waar alcohol in zit zal de mondholte uitdrogen waardoor minder speeksel (speeksel zorgt ervoor dat de zuurgraad van de mondholte constant wordt gehouden) wordt gevormd en er dus meer kans is dat er zich tandplak gaat ontwikkelen op de tanden. Mondwater zonder alcohol heeft dit probleem niet en is dus aan te raden boven de alcoholische variant.