Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Losse tand

Heeft u last van een losse tand? Wanneer een tand uit de kaak geslagen is, dan is het belangrijk dat u de tand zo snel mogelijk vindt. Als de tand namelijk te lang buiten de mond is, zal het wortelvlies uitdrogen dat op de wortel zit en daardoor wordt een losse tand vastzetten een stuk moeilijker.

Het wortelvlies van losse tanden is zeer belangrijk voor een goede genezing na het terugplaatsen van de tand in de kaak. Wanneer het wortelvlies uitgedroogd is zal dit een goede genezing na het terugplaatsen van de tand in de kaak belemmeren.

Maatregelen voor losse tanden en kiezen

  • Vind de tand zo snel mogelijk

  • Raak de wortel niet aan

  • Reinig, indien nodig en mogelijk, de tand met fysiologisch zout of melk

  • Plaats de tand zelf terug in de kaak en ga daarna zo snel mogelijk naar de tandarts

  • Als u de tand niet zelf terugplaatst, bewaar hem dan bij voorkeur in de mond of evt. in een glas met fysiologisch zout of water en ga zo snel mogelijk naar de tandarts

  • Let op een eventuele hersenschudding en haal zonodig een tetanusprik

Behandeling losse tanden vastzetten

Wanneer een tand los zit, is het belangrijk dat je een professionele behandeling ondergaat. Bij een behandeling zal de tandarts de uitgeslagen tand, nadat deze goed schoongemaakt is, terugplaatsen in de kaak. Zo zal het terugplaatsen van de tand normaal gesproken onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Om ervoor te zorgen dat je tand tijdens de genezing goed op zijn plaats blijft staan, zal de tand met een spalk vastgemaakt worden aan een aantal andere tanden. Zo zal de spalk 1 tot 2 weken in de mond blijven zitten.

Zo kun je in de tussentijd het beste geen hard voedsel eten, omdat het vaak niet mogelijk is om de omgeving van de uitgeslagen tand goed te reiniging. Dit heeft weer als gevolg dat je tandvlees ontstoken kan raken.

In de meeste gevallen zal de tandarts je desinfecterend mondspoelmiddelen voorschrijven waarmee je 2 keer per dag je mond zal moeten spoelen. De tand zal, zolang de spalk nog in de mond zit, regelmatig door de tandarts moeten worden gecontroleerd. Na het verwijderen van de spalk kan de tand weer normaal gebruikt worden. Om uit eindelijk de genezing te kunnen controleren, zal de tandarts röntgenfoto’s maken. Daarnaast zal de tandarts ook een wortelkanaalbehandeling uitvoeren in de tand om verkleuring van de tand en ontsteking te voorkomen.