Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Is tanden bleken slecht?

Veel mensen vragen zich af, is tanden bleken slecht voor je tanden? Het bleken van tanden wordt al heel lang toegepast, want al sinds de 19e eeuw wordt er geprobeerd om kiezen en tanden die donker verkleurd te zijn te bleken. Toen werden er vele chemicaliën en technieken geprobeerd, maar gelukkig is de wetenschap een stuk verder en worden er onderzoeken gedaan om het beste resultaat te bieden.

Is tanden bleken slecht?

De verkleuring van kiezen en tanden hoeft niet maar één oorzaak te hebben, maar het kunnen er meerdere zijn. Deze oorzaken worden verdeeld in twee soorten namelijk:

  • Extrinsieke verkleuringen
  • Intrinsieke verkleuringen

Zo zul je bij een extrinsieke verkluering denken aan rokersaanslag en verkleuring door het drinken van veel koffie, wijn, thee en dergelijke voedingsmiddelen. Dit zijn dus factoren van buitenaf. Bij intrinsieke verkleuringen gaat het juist van binnenuit, want dan is het tandglazuur en tandbeen verkleurd.

Andere intrinsieke verkleuringen kunnen veroorzaakt worden door fluorose (te hoge concentratie fluoride tijdens de tandontwikkeling), tetracyclineverkleuring (een antibioticum dat ook de tanden doet verkleuren tijdens de tandontwikkeling) en kystische pancreasfibrose.

Is tanden bleken slecht voor glazuur?

Is tanden bleken slecht voor je tanden? Dat is een goede vraag, want wel als er voorafgaand aan het behandelen van een verkleuring wordt gebleekt met waterstofperoxide. Tanden bleken slecht voor tanden is niet dan minder waar.

De ‘walking bleach’-methode (waarbij wordt gebleekt met natriumperboraat gemengd met water) geeft niet dergelijke schadelijke gevolgen. Onlangs verscheen een waarschuwing over het bleekmiddel chlorine-dioxide door het bedrijf Perfectsmile dat sinds kort in Nederland wordt gebruikt.

Deze stof wordt gebruikt als pesticide en voor industriële reiniging. Volgens het bedrijf kan deze stof onherstelbare schade aan glazuur en tanden veroorzaken (dit zou in het Verenigd Koninkrijk al zijn gebeurd). Naast het feit dat chlorine-dioxide op de markt is gebracht door de concurrent van Perfectsmile, kan hoogleraar materiaalkunde A. Feilzer (ACTA) geen beslissend oordeel geven over deze stof. Er is immers nog weinig onderzoek gedaan naar chlorine-dioxide.