Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Tandsteen verwijderen pijnlijk

Wil je weten of tandsteen verwijderen pijnlijk is? Dan is het verstandig om eerst te weten wat tandsteen precies is. Tandsteen is eigenlijk niets meer dan verkalkte tandplak en tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ontdaan worden.

Zo heeft tandplak nog geen nadelige gevolgen voor je gezondheid, maar tandsteen daarentegen wel. Hierdoor kan bijvoorbeeld een tandvleesontsteking ontstaan. In de meeste gevallen bevindt tandsteen zich aan de voortanden van de onderkaak. Daarom is het verstandig om je tandsteen te verwijderen en de oorzaak van tandsteen aan te pakken.

Tandplak wordt tandsteen

Tandsteen ontstaat uit tandplak en tandplak ontstaat gedurende dag en het hecht zich aan de tanden en kiezen. In de meeste gevallen is het niet goed zichtbaar vanwege de witte kleur, maar het is wel weer makkelijk van de tanden en kiezen af te krabben.

Als je met je nagel over je tanden heen wrijft zul je een plakkerige witte substantie op de nagel zien en dit is dan ook de tandplak. Tandplak bestaat namelijk uit etensresten, slijm en bacteriën. Als je de tandplak niet goed verwijdert, kan het verkalken tot tandsteen. Zo verandert tandplak binnen 24 tot 48 uur van structuur en verkalkt het tot een harde laag.

Tandsteen verwijderen pijnlijk als je het zelf verwijdert?

Het is mogelijk om tandsteen zelf te verwijderen. Wanneer je bij een mondhygiëniste of een tandarts bent gebruiken ze een haakje om de tandsteen weg te krabben. Het nadeel van dit haakje is wel dat er vaak een laagje glazuur mee weggekrabt wordt.

Als je dus zelf gaat proberen met een haakje kan tandsteen verwijderen pijnlijk worden én loop het risico je kiezen en tanden te beschadigen. Daarnaast zullen hierdoor makkelijker gaatjes en ontstekingen gaan ontstaan. Daarom kun je dit beter aan de specialisten over laten.