Op tandsteen.net vind u alle informatie omtrent tandsteen, tandplak en meer!

Wit tandvlees

Heb je last van wit tandvlees? Wat veel mensen niet weten is dat je aan de kleur van je tandvlees kunt zien of ziek of gezond is. Want wit tandvlees bij mensen betekent vaak dat er sprake is van spruw of Candidose. Ook wanneer je last hebt van witte vlekken op tandvlees kan dit het geval zijn. Wanneer je een wit puntje op tandvlees ziet, is het zeker verstandig om even langs de tandarts te gaan.

Ontstoken tandvlees wit

De kleur van je tandvlees is een zeer belangrijke indicatie van je gezondheid en mondhygiëne:

  • Een roze kleur tandvlees en monslijmvlies duidt op een gezond tandvlees;
  • Een rood tandvlees is een ontstoken tandvlees;
  • Een wit of bleek tandvlees komt meestal door een bekende schimmel, de Candida albicans, maar dit kan ook nog andere redenen hebben, waarover straks meer;
  • Een zwart tandvlees is zeldzaam. Het is een afgestorven stuk tandvlees, een bloeduitstorting of het gevolg van een wortelkanaalbehandeling of tandvleesoperatie.

Wanneer je roze tandvlees hebt, dan betekent dit dat het gezond is en dat het niet snel bloed. Het doet dan ook geen pijn en is verder goed aangesloten op de tanden. Echter komt tandvlees wit ook vaak voor en dit wordt dan ook wel parodontitis genoemd.

Zo kun je naast wit tandvlees ook last hebben van witte vlekken op tandvlees. Wanneer deze plekken een rode omrand hebben, dan spreek je over aften. Dit zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond die ontstaan kunnen wanneer je uitschiet met je tandenborstel.

Hierdoor ontstaan er kleine wondjes in het zwemvlies van de mond kunnen ontstaan. Echter witte tandvlees beperkt zich niet tot een paar witte vlekken op tandvlees, maar de gehele mond. Deze kunnen ontstaan door een aantal redenen:

  • Door een operatie;
  • Door een orale schimmelinfectie.